Land Beschrijvingen

Kamperen in Noorwegen

posted by Branko November 13, 2017 0 comments

De meeste mensen die Noorwegen als vakantiebestemming kiezen, hebben het land al eerder bezocht. Hierdoor weten ze wel ongeveer hoe zij zich moeten voorbereiden, wat zij kunnen verwachten in Noorwegen en wat zij dus mee moeten nemen. Wanneer u weinig tot geen ervaring heeft met kamperen in Noorwegen zij enkele praktische tips wellicht handig.

De heenreis

Er zijn veel manieren om naar Noorwegen te reizen: met de auto, de trein, de bus, het vliegtuig of per schip. De meeste kampeerliefhebbers kiezen ervoor om met een van de vele veerboten te reizen. De meeste veerboten naar Noorwegen vertrekken uit Deense havens en dan voornamelijk uit Hirtshals. U bent al in het zuiden van Noorwegen in een luttele twee uur en vijftien minuten. Ook zijn er comfortabele veerdiensten die u naar het westen van Noorwegen brengen.

Activiteiten

De voornaamste reden dat mensen graag in Noorwegen gaan kamperen is omdat ze zich daar zo verbonden voelen met de natuur. U kunt natuurlijk ook gewoon Noorwegen gaan om te genieten van de ontspanning en rust. Wanneer u wat meer wilt beleven, heeft het hoge noorden een groot aantal recreatieve activiteiten te bieden.

Kleding

Noorwegen is zeker niet te vergelijken met enkele Mediterraanse bestemmingen. Ook in Noorwegen heb je wel eens uitschieters naar 30 graden, toch zal het over het algemeen tussend e 15 en 25 graden in de zomer. Ook kan het weer per regio sterk van elkaar verschillen. Dit geldt van dag tot dag en soms zelfs van uur tot uur. Wanneer u in de zomer naar Noorwegen gaat, moet u naast zomer- en zwemkleding ook regenbestendige kleding meenemen. Mocht u ook naar hoger gelegen gebieden willen reizen, is het aan te raden warme onderkleding mee te nemen.

Campings

Onder vakantiegangers wordt het in Noorwegen steeds populairder om te gaan wildkamperen. Wanneer u toch iets meer comfort verlangt kunt u ook gewoon terecht op een van de ongeveer duizend campings die Noorwegen rijk is. Daar kampeert u ook gewoon op een natuurlijk en ontspannen manier, echter profiteert u ook van de voorzieningen zoals sanitair, kookfaciliteiten en een winkel.

Wetten en regels

De belangrijkste wet omtrent het kamperen in Noorwegen is de wet van het allemansrecht. Deze wet regelt het verblijf in de vrije natuur. Zowel de lokale bevolking als bezoekers mogen buiten campings hun tent opzetten. Dit is overal toegestaan, zolang u maar minimaal 150 meter van het dichtstbijzijnde huis verwijderd bent. Op parkeerplaatsen en akkers mag je niet kamperen, dit geldt ook voor gesloten terreinen tenzij u toestemming heeft van de grondbezitter. Ook heeft u een vergunning nodig wanneer u langer dan twee nachten op dezelfde plek wilt blijven. Dit geldt echter niet voor tenten in bergen of op andere afgelegen locaties.

Classificatie

Om gelijke kwaliteitsnormen te waarborgen, worden de meeste Noorse campings beoordeeld volgens een vast systeem. Campings krijgen in dit systeem één tot vijf sterren. Ook de campings met maar één ster moeten aan veel eisen voldoen. De meeste campings in Noorwegen hebben een erg hoog serviceniveau. Er zijn daarnaast ook eenvoudige en praktisch ingerichte campings te vinden. Hierbij draait het natuurlijk om uw eigen voorkeur. Het is wel zo dat de eenvoudige campings vaak de mooiste ligging hebben.

Gebieden

Het is dus bekend dat je in heel Noorwegen mag kamperen. KJe moet er echter wel rekening mee houden dat de omstandigheden in de verschillende gebieden sterk uiteen lopen, zowel geografisch als klimatologisch. In gebieden hoger dan 500 meter zijn de omstandigheden over het algemeen ongunstig voor kampeerders. Kamperen is hier een echte uitdaging door de rotsachtige ondergrond en de grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen. De eenvoudigste omstandigheden vindt u in laaggelegen gebieden bij de fjorden en de kust.

Seizoenen

Het hoogseizoen voor kampeervakanties duurt in Noorwegen van half mei tot half september. In deze periode zijn eigenlijk ook alle campings wel open. Ook in het voor- en najaar is kamperen in Noorwegen mogelijk. Echter zijn in de zomermaanden de temperaturen wel het meest aangenaam.

Realiseer je ook dat het seizoen in het zuiden en het westen een stuk langer duurt dan in het noorden. Terwijl de omstandigheden ten zuiden van de poolcirkel van eind april tot begin oktober vaak uitstekend zijn., is het seizoen in het noorden van Noorwegen over het algemeen veel korter.

Winter kamperen

De echte liefhebber kan natuurlijk ook gewoon in de winter kamperen. We raden je dan wel aan om een bestemming in het zuiden van het land te kiezen. In de maanden november tot en met januari kun je het noorden vanwege de barre weersomstandigheden beter vermijden.

Kamperen in de winter heeft zo zijn charme en wordt vooral gedaan door lokale kampeerders. Om deze reden zijn er in de wintermaanden ook nog verrassend veel campings geopend.

Het is in de winter meestal niet mogelijk om dezelfde zomerse activiteiten te ondernemen. Wanneer je echt een fan bent van de winter kunt u gaan wintersporten, ijsvissen of wandelen.

Het maakt dus in principe helemaal niet uit wanneer jij Noorwegen bezoekt, het is er altijd prachtig en dat zal ook altijd zo blijven.

 

You may also like

Leave a Comment